Sinthuis is het huis waar Sinterklaas woont en zijn cadeautjes koopt... Schatkamer Recepten Rijmgenerator
 

, welkom op de Sinterklaas uitleg pagina van het Sinthuis

Bestel voordelig al je speelgoed online in de magazijnen van Sinthuis. Een grote collectie speelgoed voor een lage prijs. Voor ieder kind de leukste games, computers, pluche, spellen en figuren! Kies uit ons ruime voordelige assortiment
Sinterklaas intocht 2012. Lees alles over Sinterklaas alles voor het Sinterklaas feest. O, kom maar eens kijken... Het Sinthuis is de hof leverancier van Sinterklaas. Neem een kijkje in de speelgoed magazijnen van Sinterklaas Maak mooie kleurplaten, zing mee met de leukste sintliedjes of kom erachter hoe oud Sinterklaas is, of bak lekkere pepernoten thuis. Alles vind je in het Sinthuis! Sinterklaas of Sint Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse kinderfeest dat op 5 december (pakjesavond) in Nederland wordt gevierd.
In het speelgoedmagazijn   Dvd sinterklaas toppers
Poppen & Knuffels  
Baby & Peuter
Hobby & Creatief
Spellen & Puzzels
Bouw & Constructie
Electronisch
Computers & Games
Sport & Buiten
Dames &Heren

Geschiedenis

Over de historische figuur Nicolaas waarop onze huidige Sinterklaas is gebaseerd zijn maar weinig feiten bekend. In de vierde eeuw na Christus was Nicolaas de bisschop van Myra, een plaatsje in het huidige Turkije. Hij deed veel goede werken met het geld dat hij van zijn ouders geërfd had. Hij overleed op 6 december van het jaar 343. Zijn stoffelijk overschot werd in 1087 naar Bari in Italië overgebracht. Zijn gebeente rust daar nog steeds in een basiliek die zijn naam draagt. Hij werd na zijn dood heilig verklaard.
Zijn persoon werd vanaf ongeveer 200 jaar na zijn dood met legendes omgeven. Zo zou de jonge Nicolaas de borst van zijn moeder op de vastgestelde vastendagen hebben geweigerd. Ook zou hij drie verongelukte kinderen weer tot leven hebben gewekt. Een van de legendes die nog steeds doorwerkt in de huidige tradities rond Sinterklaas was het verhaal dat Nicolaas de bruidsschat verzorgde van drie dochters van een verarmde edelman. De drie meisjes restte geen andere oplossing dan om door prostitutie in hun levensonderhoud te voorzien toen Nicolaas gouden munten door het raam gooide en daarmee de meisjes redde van dit lot en tegelijk hun bruidsschat verzorgde.
Het 'strooien' met pepernoten en snoepgoed wordt naar deze goede daad herleid. Ook zijn er versies waarbij het geld terecht kwam in de schoenen van de meisjes, wat een andere traditie rond Sinterklaas zou verklaren. Sint Nicolaas is ook beschermheilige van de zeelieden, dit omdat hij eens een matroos die uit de mast gevallen was weer tot leven wekte en andere zeelieden in nood redde door de storm te laten bedaren. Dit verklaart waarom in veel havensteden een Sint-Nicolaaskerk staat (o.a. Amsterdam, Kampen en Edam).
Bepaalde elementen van de huidige Sint worden teruggevoerd op de Germaanse oppergod Wodan (ook wel Odin). De monniken die in de vroege Middeleeuwen probeerden Europa te kerstenen probeerden het christelijk geloof acceptabeler te maken door bepaalde elementen van Germaanse goden over te laten gaan op christelijke heiligen. Zo werd Wodan langzamerhand vervangen door de heilige Nicolaas. Wodan reed met een bliksemschicht in zijn hand te paard door de hemel om de mensen op aarde in de gaten te houden.
 
Zwarte Piet

Over de herkomst van Zwarte Piet is nog minder bekend. Er wordt wel gesuggereerd dat deze afgeleid is van de Ethiopische wees Piter die als slaaf na zijn vrijlating uit dankbaarheid bij Nicolaas in dienst bleef. Het is echter ook goed mogelijk dat Zwarte Piet is gemodelleerd op de Moorse pages die in de 17e en 18e eeuw erg in de mode waren bij de Europese edelen. Op basis van de attributen van Piet is ook wel gewezen op de Italiaanse schoorsteenvegers die met een roe de rookkanalen reinigden en het roet verzamelden in een zak.
 
 
Test je kennis
1. Waarom ziet Sint Nicolaas eruit als een bisschop?

Sint Nicolaas was ook een bisschop. Hij was bisschop van de Grieks-Katholieke kerk in de plaats Myra in Klein-Azië (tegenwoordig Turkije).

2. Hoe is het zwarte-pietenpak ontstaan?

Zwarte Piet loopt in de kleding van een 16e-eeuwse page. Pages waren de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste heren zoals hertogen en prinsen. Het pietenpak is dus eigenlijk een "pagepak".

3. Komt Sint Nicolaas uit Spanje?

Sint Nicolaas leefde en werkte in Klein-Azië. Door de handel met Italië kwam hij ook in dat land. Italië was gedeeltelijk van Spanje. Spanje was in die tijd een rijk land waar veel luxe artikelen en lekkers vandaan kwamen. Dus dachten de mensen dat Sint Nicolaas daar zelf ook vandaan kwam.

4. Waarom rijdt Sint Nicolaas op een schimmel?

De Germaanse god Wodan reed op een groot wit paard. Vroeger vonden hoge heren dat voornaam en apart staan en daarom reden zij graag op witte paarden of schimmels.

5. Waarom gaan Sint en Piet 's-nachts over de daken?

Sint Nicolaas wil als gever nooit gezien worden en brengt in het donker met Piet alle kadootjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer.


6. Waarom heeft Piet altijd een roe en een zak bij zich?

Vaak moet Piet de schoorsteen met de roe schoonvegen zodat de kadootjes schoon en netjes beneden komen. De zak is een handig vervoermiddel voor de kadootjes en het snoepgoed.

7. Waarom zetten kinderen met Sinterklaas hun schoen?

Al eeuwen wordt een schoen gebruikt om bijzonderheden in te ontvangen en omdat ieder kind zijn of haar eigen schoen heeft, kan Piet zich nooit vergissen met het uitdelen van de kado's.

8. Worden er weleens kinderen in de zak meegenomen naar Spanje?

Nooit. Als het moet wordt er wel mee gedreigd, maar Sint Nicolaas houdt van de kinderen en laat ze daarom altijd bij hun vader en moeder.

9. Hoe oud is Sint Nicolaas eigenlijk?

Sint Nicolaas is in het jaar 270 geboren. In 2013, is hij 1742 jaar oud.

10. Waarom heeft Sint Nicolaas hulp van een "zwarte" Piet en niet van een "witte" of "gele" Piet?

Piet is door al die jaren schoorsteenvegen zo zwart van het roet geworden dat niemand meer weet welke huidkleur hij oorspronkelijk had. Het is ook helemaal niet belangrijk. Het doet er toch niet toe of je zwart, wit of geel bent, of welke kleur dan ook.

 
 

 
 
 
 
  Sinterklaas nieuws & zoeken  
     

Het grote boek van Sinterklaas

Neem een kijkje in het grote boek van Sinterklaas, niet zomaar een boek, maar een interactief meeschrijfboek hierin kan je bijvoorbeeld zelf je verlanglijstje aan Sinterklaas sturen of een leuk berichtje voor Sinterklaas zelf schrijven. >> lees meer

   
___________________________________________

Alles van de Sint zoeken:

 

___________________________________________

Sinterklaas speelgoedmagazijn

De mooiste cadeaus voor hem en haar vindt je in de winkel van Sinterklaas. Lage prijzen en de mooiste kado tips. Zet je schoen maar vast klaar en zoek hier je schoencadeautje uit...Of wil je de nieuwste computergames of electronisch speelgoed je kan het in het sinthuis vinden. >> naar het speelgoed

___________________________________________
Alles over Sinterklaas
Hoe oud is Sinterklaas? Of hoelang vaart de stoomboot erover om naar Nederland te komen? Hoe snel kan het paard? lees alles erover op de volgende pagina.....
>> lees meer
___________________________________________
Meezingen met Sinterklaas
Heerlijk luisteren en natuurlijk meezingen met de leukste Sinterklaasliedjes. Dat kan allemaal op de meezing en meeluisterpagina van het Sinthuis
>> lees meer
___________________________________________
Sinterklaasjournaal
Elke dag is er op de NTR een Sinterklaasjournaal de link naar het leukste dagelijks nieuws van Sinterklaas vindt je op het Sinthuis
>>lees meer  
___________________________________________
Tekening voor je schoen
Maak hier een mooie tekening voor jezelf of voor Sinterklaas of zwarte piet. Eerst uitprinten en dan kleuren leg hem daarna in je schoen en natuurlijk een liedje erbij zingen want dan kan Piet iets in je schoen leggen
>>lees meer 
 

Sinterklaas meezing liedjes

 

 

   
   
 

Veel gezocht Sinterklaas Diversen

Alles wat maar met Sinterklaas te maken heeft is hier te vinden. Ook over de intocht 2013. Ben jij blij met de Sint? De Sinterklaas start pagina met alle sinterklaaslinks op Sinthuis.nl oa sinterklaasgedichten, plaatjes en spelletjes knutsels, kleurplaten, recepten, verhalen en liedjes en nog veel meer..De website over Sinterklaas, Zwarte Piet, hun geschiedenis en hun kleding en hoe pakjesavond nou is ontstaan. Sinterklaascostuums, verhuur sinterklaascostuums, verhuur zwarte pieten pakken. De leukste site van Sinterklaas en Piet.

 
 
 
 
 
Copyright © Sinthuis All rights reserved ®